maanantai 3. lokakuuta 2016

Lauantaina 1. lokakuuta 2016

Liput salkoon kirjamessujen kunniaksi. Suomessa arvostetaan lukemista ja valistuneisuutta. Meillä on vapaus ja oikeus. Lupa järjestää kirjamessut. Lupa ilmaista kirjoittamalla erilaisia katsantokantoja. Lupa hankkia kirjallisuutta, joka kutakin miellyttää. Meitä palvelee tasokkaat ilmaiset kirjastot. Tällaisia oikeuksia ja etuuksia ei ole kaikkialla.
Robinin 'muistelmia' mainostava ständi tervehti messuvieraita ensimmäisenä. Tuntuu, että Robin on saanut enemmän kuin 18-vuotias suomalaisjannu voi unelmoidakaan. Joka kanavasta nähdään ja kuullaan median lempilapsi Robinia. Mutta ei haittaa, eikä se ole ihmekään... Täytyy todeta, että harvoin näkee yhtä tervepäistä fiksua, positiivista ja kaikki vaatimukset täyttävää nuorta miestä. Robin, pysy aina tuollaisena!

Kuuntelin Baarien miehen, M.A.Nummisen, haastattelun Agricola-lavalla. Hän kertoi miten runsaat kolmekymmentä vuotta sitten sai ajatuksen kiertää keskiolutbaareissa Suomenmaan jokaisessa kunnassa tunnustelemassa tuulahduksia ja tunnelmia ja makustellessa oluen keralla ilmapiiriä eri paikkakunnilla ja tekemällä niistä muistiinpanoja kirjan julkaisemista varten. Hän soluttautui keskustelemaan, tutustumaan ja joskus jopa ystävystymään olutbaarien äijien kanssa. Enimmän aikaa hänen vaimonsa toimi autonkuljettajana ja joskus terävämpänä muistinakin. Aikakausi ja keskiolutbaarien olomuoto ja kaurismäkeläinen ilme oli jo silloin Suomessa hiljalleen katoamassa. 80-luvun juppikulttuuri romutti kaiken, mikä oli vanhaa, omaleimaista ja rosoista uudeksi, kimaltavaksi ja steriiliksi. Tänä päivänä voimme todeta, että M.A. teki arvokkaan kulttuuriteon tehdessään ensin mittavan pohjatyön, joka ei sivusta katsoen aina työltä saata vaikuttaakaan, ja pohjustuksen jälkeen julkaistessaan tämän kansatieteellisen tallennuksen, joka on haikean hauska.

Nummisen jälkeen lavalle saapui Jukka Puotila. Hän kertoi taustastaan ja itsestään sekä näyttelijän työstä ja vähän muistakin näyttelijöistä. Hänkin on saavuttanut sen iän, että muistelmat ovat paikallaan. Niin se elämä heittelee, siinä ja siinä, ettei muistelmista tullut miehen joutsenlaulua. Onneksi ei, ja näin Puotila saa jatkaa työtään perinteisenä näyttelijänä sekä maata kiertävänä imitaattorina ja stand up -koomikkona.
Vierailin teatterin osastolla ja tartuin tilaisuuteen. Messutarjous kaksi yhden hinnalla. Kaksi lippua balettiin, kiitos. Osastolla päivysti tällainen tutun näköinen hyväntuulinen hiukan Jethron oloinen parrakas velmu.

Lauantaina kävin fiilistelemässä sanojen Satakunta -nurkassa, täältä sain mukaani  Satakunnan kulttuuriympäristöt eilen, tänään, huomenna -nimisen opuksen.  Satakunta on lähellä, mutta silti vieras. Hienoa, että meille muistutetaan lähellä sijaitsevasta eksotiikasta. Pitääkin ottaa kotiläksyksi Satakuntaan tutustuminen. Satakunnan nurkkaus oli messujen kaunein osasto, satu- ja taikametsä. Kauneutta ja taikuutta täydensi läheinen pienoinen nukketeatterin osasto. 

Kirjamessuilla 700-vuotisjuhlapäivä:
Suomen vanhin säilynyt asiakirja, kuningas Birgerin suojelukirje Karjalan naisille 'Karjalan naisrauha', täytti 700 vuotta messulauantaina 1.10.2016. Tämä asiakirja sulanneine sinetteineen oli messuilla nähtävillä virtriinissä. Näytteillä oli myös pyhäinjäännöksiä, mm. kylkiluun pala, jonka otaksutaan kuuluneen piispa Henrikille. Vanhinta asiakirjaa ihmetellessämme voimme todeta, että taas ollaan suomalaisen yhteiskunnan jäsenten tasa-arvoisuuden alkulähteillä.

Ei kommentteja: