keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Kumpi on kivampi, kesä vai talvi?

Kirsikat kypsyivät. Meillä on kaksi kirsikkapuuta. Puut ovat samaa lajiketta, mutta toisen puun marjat kelpaavat linnuille kun taas toisen sato saa olla paremmin rauhassa. 'Rauhoitettu' puu on sisääntulokuistin vieressä ja siinä on sen verran hälinää ja liikehdintää, että arvelen väkemme toimivan tehokkaasti linnunpelättiminä.
Viinimarjat, karviaiset ja vadelmat ovat kypsyneet ja niistä saamme joka päivä aamupalaa, välipalaa tai jälkiruokaa. Tänä vuonna mustikkaa on metsässä käsittämättömän paljon ja kaiken muun hyvän lisäksi mustikan poiminta on oivallista hyötyliikuntaa.

Tämä on ihana vuodenaika! Paitsi, että on liian kuuma...ihmiset sanovat, että ei saisi valittaa, miksei?

Muistan, miten pienenä kavereiden kanssa arvotettiin 'kumpi on kivampi, talvi vai kesä'. Jokainen kaveri totesi, että talvi, kun silloin saa leikkiä lumella ja on paljon tekemistä. Siihen aikaan vanhempien vapaa-aika oli kortilla ja lapset saivat itse keksiä virikkeensä. Uimaan meitä vietiin liian harvoin, muutaman kerran kesässä. Kesälomamatkoja lasten ehdoilla ei tehty, mihin olisi mentykään, kun Suomen ainoa huvipuisto oli Linnanmäki. Nykyajan lapsoset saavat hämmästellä miten vähällä olemme tulleet toimeen.

Esittäessämme 'talvi vai kesä' -kysymyksen aikuisille hämmästys oli suuri, kun melkein kaikki aikuiset sanoivat pitävänsä kesästä, kun silloin elämä on helpompaa; ei ole tiet tukossa eikä tarvitse huolehtia lämmityksestä ja lumitöistä, ei tarvitse pukeutua paksuihin vaatekertoihin, kesän sato kypsyy ja saa oleilla ulkona. Aha! Lapsen elämä oli huoletonta, kun ei tarvinnut ottaa tuollaisia asioita huomioon. Muistan, että neljän vuosikymmenen takaiset kesät olivat poutaisia ja sopivan lämpöisiä, mustikkakiisseli, mansikkakakku, vaniljajäätelö ja limonadi maistuivat paremmalta kuin nykyään.

Kouluikään ehdittyämme jouduimme puntaroimaan uudelleen kumpi vuodenaika tuntui mukavammalta. Silloin kesäloma oli kolmen kuukauden mittainen ja lauantaisinkin mentiin kouluun!

3 kommenttia:

Irmastiina kirjoitti...

Vaikka otan kaiken luettelemasi huomioon taidan kallistua talveen...mutta kyllä kesäkin on ihana...siis kumpi...siinäpä pulma...☺☺

mallamarja kirjoitti...

Hei! Kiva kun vierailet ja kommentoit blogissani, sydäntäni lämmittää niin.
Itsekin pidän tällaisista kunnon talvista mistä viime aikoina olemme saaneet nauttia! Hiihtolenkki kauniina sunnuntaina, tähtinen iltataivas, takkatuli ja lämmin uuni, jossa valmistuu syötävää. Siinä talvitunnelmaa!
Nyt kuitenkin toivotan mukavaa kesän jatkoa! t.mallamarja

Jaana kirjoitti...

Minä olen kevät- ja kesäihminen. Pidän valoisasta ajasta. Syksyn ja talven pimeyteen minulla eivät auta lisätyt valot eikä kynttilät. Hellettä en enää oikein siedä ja nyt nämä pari viimeistä kesää ovat olleet vähän liian kuumia minulle. (Varsinkin viime kesä oli ikävä, kun meillä tehtiin julkisivuremonttia ja parveke oli pois pelistä juuri tuon kuumimman ajan.) Jenni kävi eilen "mustikassa". Joku muu oli ehtinyt ensin, mutta kyllä hän iltapalamustikat löysi.